In de spotlight: De dwarsfluit

Wat maakt de dwarsfluit zo uniek?

Met een dwarsfluit kan je mooie melodieën spelen, die zowel energiek en vrolijk, speels en gevoelig, maar ook teder en treurig kunnen klinken. Kijk maar naar dit korte filmpje, om een idee te krijgen, hoe mooi de dwarsfluit kan klinken.

De dwarsfluit is niet alleen een prachtig instrument in de westerse muziektraditie, maar ook heel belangrijk in wereldmuziek en jazz. De dwarsfluitlessen op de Heuvelrug Muziekschool zijn heel veelzijdig. Mijn leerlingen maken kennis met mooie muziek uit de hele wereld! Denk aan bijvoorbeeld Braziliaanse en Argentijnse muziek, of iets dichterbij Schotse en Ierse muziek, of improviseren over een blues schema. Jongeren vinden het vaak heel leuk, om popliedjes op de dwarsfluit te spelen. Dwarsfluit leerlingen spelen in de les graag samen met mij in een duet, of ik begeleid ze op akoestische gitaar of piano, wat heel mooi samen klinkt. Elke dwarsfluitles is voor iedereen een klein muzikaal feestje!

Wist je dat de fluit een van de oudste muziekinstrumenten in de geschiedenis van de mensheid is?

In 2009 hebben archeologen in Zuid Duitsland een fluit gevonden, die 35.000 jaar geleden gemaakt is door de moderne mens. In talrijke sprookjes, gedichten, mythes, oude magische verhalen en songteksten spelen fluiten en fluit spelers een belangrijke rol. De klank van fluiten wordt door de geschiedenis heen vaak verbonden met spiritualiteit, magische krachten en bescherming. In alle culturen en religies op de hele wereld is het geluid van de fluit te horen. Zoals bijvoorbeeld de Perzische Ney fluit in het soefisme of de Noord-Indiase Bansuri fluit in het Hindoeïsme, om maar twee te noemen.

Hoe ontstaat eigenlijk de bijzondere klank op de dwarsfluit?

De klank ontstaat direct uit de adem. Fluit spelen is daardoor heel fysiek en voelt heel persoonlijk en emotioneel. Zo vertellen leerlingen vaak, dat ze energie krijgen door het dwarsfluit spelen. Anderzijds kan de vibratie van de lucht ook als rustgevend ervaren worden. In de huidige tijd, waarin gevoelens en emoties soms minder ruimte krijgen, maak je via je dwarsfluit spel gevoelsmatig contact met jezelf.

Nieuwsgierig geraakt naar de dwarsfluit? Heb je misschien lang geleden dwarsfluit gespeeld, en wil je het weer oppakken? Iedereen is welkom! Maak een afspraak bij mij voor een proefles, of een lessenreeks via:

Sophia Plate mob. 06 – 3372 4981 of via email: dwarsfluitlessenheuvelrug@gmail.com